INSTYTUT SZKOLEŃ PROFESJONALNYCH

Kurs barmański

 

 

Grupa docelowa:

Szkolenie skierowane jest do absolwentów szkół gastronomicznych, osób pragnących zacząć prace w charakterze barmana oraz czynnie pracujących barmanów w celu podniesienia kwalifikacji.



Cele szkolenia:

Nabycie lub uzupełnienie wiedzy teoretycznej i praktycznej, która pozwoli na efektowną i efektywną prace na stanowisku "Barman".



Korzyści ze szkolenia:

Nabycie praktycznej wiedzy w zakresie i perfekcyjnej obsługi konsumenta



TEMATYKA:

ZAJĘCIA TEORETYCZNE

1.Sylwetka Barmana



2. Organizacja Baru:

·  Sprzęt barowy

·  Sprzęt barmański

·  Sekcje barmańskie

·  Podstawowe szkło barowe

·  Wystrój, wygląd wnętrza baru

3. Podstawy zarządzania



4. Technologia i towaroznawstwo napojów alkoholowych oraz zaprezentowanie i omówienie
4. najpopularniejszych Brandów alkoholowych w Polsce i na świecie



5. Zarys historii napojów mieszanych:

·  Historia Cocktailu i innych napojów mieszanych

6. Podział i charakterystyka napojów mieszanych



7. Miary barowe



8. Formuły zapisu receptur



9. Techniki mieszania



10. Kolejność czynności przygotowania napojów mieszanych



11. Psychologia i techniki obsługi klienta




ZAJĘCIA PRAKTYCZNE

1. Style Barmańskie-klasyczny i nowoczesny

·  Organizacja i technika pracy w Cocktailbarze

·  Szybkie i sprawne posługiwanie się sprzętem barowym

·  Alkoholoznawstwo i Miksologia - praktyczne zastosowanie

Metody prowadzenia szkolenia:

Zajęcia prowadzą wykwalifikowani barmani posiadający wieloletnie doświadczenie zdobywane w najlepszych klubach, hotelach i cocktailbarach w Polsce

·  wykłady

·  prezentacje

·  degustacje i ćwiczenia